The Global Closet CalculatorGlobal Closet Calculator is een interactieve toepassing van National Geographic die leerlingen moet doen nadenken over globalisering en wederzijdse afhankelijkheid. Het spel op zich lijkt vooral geschikt voor de lagere school, maar bij oudere leerlingen zou het bijvoorbeeld als startpunt kunnen dienen voor een volledige lessenreeks over deze thema’s of voor een onderzoeksopdracht.

In het eerste deel van het spel moeten de leerlingen aangeven waar hun kleren en accessoires vandaan komen. Ze bestuderen de labels van hun truien, broeken… en voeren de gegevens die ze vinden één voor één in. Als ze klaar zijn, krijgen ze een kaart te zien waarop lijnen tussen hun eigen locatie en de plaatsen waar hun kleren gemaakt zijn, duidelijk maken dat ze heel erg verbonden zijn met (en afhankelijk van) de rest van de wereld.

In het tweede deel nemen de leerlingen een aantal beslissingen bij het produceren van jeans en een mp3-speler. Ze krijgen meteen feedback over de (positieve en negatieve) gevolgen van hun beslissingen, die ze dan weer kunnen gebruiken bij het volgende dilemma. Zo leren ze kritisch nadenken en rekening houden met verschillende standpunten.